Office specialistenVBA Consultants

experts4office welkom bij de MS office expert van Nederland Werkwijze     MS Excel    MS Access    MS Word    Tarieven    Over ons     Contact

Waarom Excel?

Nico Bontenbal is een ervaren VBA Excel specialist. Al 17 jaar houdt hij zich bezig met VBA Word, Excel en Access.

Wat is VBA?

“Met VBA (Visual Basic for Applications) kunnen toepassingen in de Microsoft Office applicaties zoals Word, Excel en Access worden geautomatiseerd en uitgebreid. Extra functies kunnen worden geprogrammeerd. Taken die normaliter handmatig worden gedaan zoals het overtypen van adressen kunnen eenvoudig worden geautomatiseerd.”

Wat is Excel?

“Excel is een rekenblad programma van Microsoft, onderdeel van het softwarepakket Microsoft Office. Hiermee kunnen standaard berekeningen worden uitgevoerd.”

Wat kan je met VBA Excel?

“Met VBA kan Excel ook omgevormd worden tot een analysetool van grote hoeveelheden gegevens. Zo kunnen bijvoorbeeld automatisch rapportages worden gegenereerd. Formules kunnen worden uitgebreid, zodat je zelf formules ‘op maat’ kan maken. Een ander voorbeeld is het elektronisch invullen van formulieren, bijvoorbeeld van een enquête. Met Excel kan je al deze formulieren verzamelen en het programma berekent dan automatisch de uitkomsten.”

Wat is de grote kracht van Excel?

“Iedereen gebruikt het. In vrijwel elk bedrijf is Excel de standaard. Gebruikers die van baan wisselen werken ook weer met Excel bij hun nieuwe werkgever. Het is laagdrempelig en met een korte introductie kan je er al snel mee aan de slag.”

Wat is de tegenhanger van Excel?

“Qua rapportagetools zijn Clickview en Cognos tegenhangers, maar vooral Cognos is weer veel uitgebreider. Microsoft noemt Excel zelf ook wel ‘Self Service Business Intelligence’. Excel is een ‘simpele’ variant van de grotere programma’s. Vanuit de open source kant is er concurrentie van bijvoorbeeld OpenOffice.”

Heb je Excel wel eens verkeerd toepast zien worden?

“Ja, regelmatig zie ik dat Excel wordt gebruikt als een database, hiervoor moet eigenlijk dan Access gebruikt worden. Voor een telefoonlijstje kan dit best, maar ga je grotere hoeveelheden gegevens invoeren, zoals orders, klanten en producten dan kan je dit niet koppelen. Het wordt onoverzichtelijk. Aangezien Excel standaard in Office zit en Access  niet, komt dit regelmatig voor.”

Waarom een VBA programmeur? Kunnen eindgebruikers niet gewoon zelf VBA toepassen in Excel?

“Voor de gemiddelde eindgebruiker is dat veel te ingewikkeld. Niet alleen moet je kennis hebben van een enorme set van commando’s, ook kost het extra tijd. Excel is puur een programma waarmee gewerkt wordt. Het aanpassen van Excel zelf is weer een functie op zich.”

Zijn bedrijven bekend met de mogelijkheden van VBA?

“Veel mensen hebben nog nooit van VBA gehoord. Het gros van de managers heeft geen idee wat je allemaal met VBA kan. Door simpele handelingen te automatiseren kan je veel tijd besparen en dus ook kosten.” 

Wat is volgens jou de toekomst van Excel?

“Microsoft Office, waaronder Excel valt, blijft populair. Grote bedrijven gebruiken het al heel lang. Ze moeten er dan wel voor betalen, door middel van licenties, maar krijgen daarvoor ook de nodige support. Het wordt een grote operatie om over te stappen naar bijvoorbeeld OpenOffice. Bovendien zit je dan ook nog met het probleem dan een groot deel van de opgeslagen spreadsheets niet meer werken. Excel zit standaard op elke computer en daarom is het voor bedrijven vaak te omslachtig om de overstap te maken. Daarnaast komt eind 2012 Office naar de ‘cloud’ en wordt het beschikbaar op tablets. Het programma gaat dus met zijn tijd mee.”

 

Microsoft heeft 16 juli 2012 een nieuwe versie van Office onthuld: Office 2013. Deze versie richt zich op de cloud, touchscreens en Windows 8. Ook is het mogelijk om een abonnement af te sluiten of Office on Demand waarmee het softwarepakket op een willekeurige pc met internetverbinding gestreamd kan worden.

Wilt u ook binnen enkele dagen beschikken over een VBA (Word, Excel, Access) specialist? Neem dan nu contact met ons op."Al onze specialisten hebben minimaal 5 jaar ervaring
in VBA ontwikkeling, senior ontwikkelaars dus"
Dan merk je pas wat er allemaal mogelijk is!

Wij werken onder andere voor:


Experts4Office is een handelsnaam van Capwell bv | Copyright 2000-2018
De beste experts in Microsoft Excel  | MS Access   | MS Word   | MS Powerpoint   | Outlook